Edla Mäkelä – Tiia Javanainen – Jani Mäkelä
Elimäen kirkko
Graafinen suunnittelu, taitto ja valokuvaus
Taustaa:
Kirjassa keskitytään nimenomaan rakennukseen ja sen yksityiskohtiin,
joita kirkossakävijä ei välttämättä huomaa tai tiedä.
Kirjan kirjoittaja arkkitehti Edla Mäkelä keräsi tietoja pitkään ja tutki Kirkon arkkitehtuurista historiaa, valokuvasi ja löysi kuvia myös kansallisarkistosta, sekä paikallisilta ihmisiltä.
Sisällöstä haluttiin tehdä kuvapainotteinen lyhyillä teksteillä maustettuna.
Sellainen, johon on helppo syventyä heti tai sitten vaan selailla sieltä täältä. Kirjassa edetään 1500-luvulta aina tähän päivään saakka esitellen eri aikakausien muutoksia.
Minulla oli kunnia olla kirjan yksi kolmesta tekijästä. Elimäen kirkko on minullekin rakas, sillä se on rippi- ja vihkikirkkoni. Oli upeaa päästä näkemään rakennusta ihan uudenlaisista näkökulmista ja paikoista, joihin ei tavallisesti pääse. Graafikolle kutkuttavaa oli saada käsitellä arkistosta löydettyjä aarteita, kuten 1800-luvulta peräisin olevaa, moneen osaan murtunutta urkupiirususta, taittaa mukaan kaavapiirroksia, vanhoja luonnoksia ja muuta hienoa.
Tavoitteenani oli tehdä kirjan ilmeestä sellainen, että se palvelee mahdollisimman monen ikäistä lukijaa. Graafisen suunnittelun, kuvankäsittelyn ja taittotyön lisäksi osallistuin myös valokuvaamiseen.
Kannen ulkoasussa lähdettiin hakemaan vähän toisenlaista ratkaisua melko perinteisen kirkon julkisivukuvan sijaan. Lopulta päädyttiin käyttämään yksityiskohtaa kuoriaidan pylväästä, josta poimitut värit toistuvat myös kirjan otsikoissa. Kirkon punainen käytävämatto suorastaan vaati päästä kirjan valepuoliranskalaiseksi sidokseksi.
Kultafoliointi ja päänauhat on mietitty istumaan yksiin kirkon oman esineistön ja maalausten kanssa.
Harvinaisen projektista teki se, että kirja on kirjoitettu, suunniteltu ja painettu samalla paikkakunnalla, kirkon omalla kotiseudulla. Todellinen lähituote!